¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Lingon
Kategorier:
Recept med lingon:
På andra språk:
Lingon
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,1250,125 % av RDI 1 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,007142857140,00714 % av RDI 0,01 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
10,666666410,667 % av RDI 8 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
17,777777777617,778 % av RDI 1,6 mg
|
Folat |
88 % av RDI 25 µg
|
Fosfor |
2,6666666722,667 % av RDI 16 mg
|
Jod |
00 % av RDI 0 µg
|
Järn |
4,08163265324,082 % av RDI 0,4 mg
|
Kalcium |
22 % av RDI 16 mg
|
Kalium |
2,636363612,636 % av RDI 87 mg
|
Magnesium |
2,8571428532,857 % av RDI 9 mg
|
Niacin |
1,8751,875 % av RDI 0,3 mg
|
Riboflavin |
2,857142857162,857 % av RDI 0,04 mg
|
Selen |
00 % av RDI 0 µg
|
Tiamin |
4,166666666654,167 % av RDI 0,05 mg
|
Zink |
2,52,5 % av RDI 0,2 mg
|
Lingonsylt
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,1250,125 % av RDI 1 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,014285714280,0143 % av RDI 0,02 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
1,33333331,333 % av RDI 1 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
8,88888888888,889 % av RDI 0,8 mg
|
Folat |
00 % av RDI 0 µg
|
Fosfor |
1,666666671,667 % av RDI 10 mg
|
Jod |
00 % av RDI 0 µg
|
Järn |
3,06122448993,061 % av RDI 0,3 mg
|
Kalcium |
1,751,75 % av RDI 14 mg
|
Kalium |
1,363636351,364 % av RDI 45 mg
|
Magnesium |
1,2698412681,27 % av RDI 4 mg
|
Niacin |
1,251,25 % av RDI 0,2 mg
|
Riboflavin |
1,428571428581,429 % av RDI 0,02 mg
|
Selen |
0,66666666660,667 % av RDI 0,3 µg
|
Tiamin |
1,666666666661,667 % av RDI 0,02 mg
|
Zink |
1,251,25 % av RDI 0,1 mg
|
Lingon växer vilt på hedar och i tallskogar över stora delar av Skandinavien. Den mognar oftast i början av augusti, och finns sedan att plocka under en dryg månad. Då finns också lingon att köpa hos många grönsakshandlare. Odling förekommer i liten skala på i södra Sverige[1].
Hållbarhet
Lingon innehåller ett konserverande ämne, bensoesyra, som gör att de behöver mycket mindre socker än andra bär för att stå sig. De klarar sig också en längre tid (flera veckor) i kylskåp utan att ha konserverats på något sätt.
Länkar
- ↑ Livsmedelssverige, läst den 23 juli 2011